Ontruimingsinstallatie

Een ontruimingsinstallatie: is iedereen veilig?

Een ontruimingsinstallatie heeft als doel mensenlevens te redden, maar kan ook een eis zijn van de verzekering of vanuit het bouwbesluit conform de NEN 2575. Als er een calamiteit plaatsvindt bent u en uw medewerkers in staat om uw pand veilig te verlaten. Een ontruimingsinstallatie is erop gericht dat elke persoon binnen het pand deze veilig kan verlaten. Door middel van slow whoop, handbrandmelders en noodverlichting kunt u de ongevallen door brand en andere calamiteiten minimaliseren. Het verschil tussen een ‘simpele’ brandmelder en een complete installatie is significant.

Enkele belangrijke aandachtspunten bij een ontruimen zijn:

  • Als de ontruiming gebeurd staat de veiligheid van mensen altijd voorop. Zorg ervoor dat iedereen het gebouw zo snel en veilig mogelijk kan verlaten.
  • Het is belangrijk om tijdens de ontruiming duidelijk te communiceren wat er aan de hand is en wat mensen moeten doen. Maak gebruik van duidelijke instructies, licht- en geluidssignalen en eventueel intercomsystemen.
  • Een goed ontruimingsplan is essentieel om ervoor te zorgen dat de ontruiming vlot verloopt. Het plan moet regelmatig worden geoefend en aangepast aan veranderende omstandigheden.
  • Zorg ervoor dat duidelijk is wie welke rol heeft tijdens ontruimingen. Denk hierbij aan de BHV’ers, coördinatoren en leidinggevenden.
  • Controleer alle ruimtes, zodat niemand achterblijft. Dit geldt ook voor toiletruimtes en vergaderzalen.
  • Zorg ervoor dat minder validen het gebouw ook veilig kunnen verlaten. Denk hierbij aan rolstoelgebruikers en mensen met gehoor- of gezichtsproblemen.
  • Bepaal van tevoren een veilig en duidelijk verzamelpunt buiten het gebouw, waar mensen zich kunnen melden en waar de hulpdiensten hen kunnen opvangen.
  • Tot slot, vergeet niet om na afloop te zorgen voor nazorg voor de betrokkenen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van opvang, als het organiseren van een evaluatie.

Alarm Wesa is daarom uw ideale partner, met onze expertise en jarenlange ervaring in ontruimingsinstallaties. Het beveiligen van uw pand met een brandmeldinstallatie is een prioriteit als het gaat om veiligheid binnen en buiten uw bedrijf. Lees meer.

Ontruimingsinstallaties die voldoen aan de gestelde eisen

Van het verzekeringsbedrijf krijgt u vaak eisen aan de ontruimingsinstallaties van uw pand conform de NEN 2575. Alarm Wesa past de installatie geheel aan volgens deze eisen van de verzekering en naar uw wensen. Zodat u weer veilig kunt ondernemen. Wij installeren ontruimingsinstallaties volgens de NEN 2575. Ook kunnen wij een Programma van Eisen schrijven volgens de beveiligingsrichtlijnen.

ontruimingsinstallatie

Het verzorgen van een ontruimingsinstallatie eindigt niet na de installatie. Wij streven er naar dat de ontruimingsinstallatie in top condities blijft. Dit doen wij aan de hand van een onderhoudscontract of als een servicecontract. Tevens heeft u de optie om de ontruimingsinstallatie aan te sluiten op een meldkamer/ alarmcentrale.

Meer informatie over een ontruimingsinstallatie?

brandmeldinstallatie NEN 2535 in Enschede bij alarm wesa