Videomeldkamer

Videomeldkamer/ live view: wij kijken met u mee!

Nu is het vaak nog zo dat bij het afgaan van een alarmsysteem de eigenaar of de opvolgingsdienst in actie moet komen om te kijken wat de oorzaak van het alarm is. Door middel van het gebruiken van videomeldkamer en live view op de juiste manier kan dit een stuk sneller, effectiever en voordeliger.

Hoe werkt videomeldkamer en live view?
Als een particulier of bedrijf de bewakingscamera’s hebben aangesloten bij een particuliere alarmcentrale met een videomeldkamer, dan kan de videomeldkamer mee kijken in de camerabeelden bij een alarmmelding. Indien er een verdachte situatie is wordt dit direct doorgestuurd naar de politiemeldkamer, dit wordt live view genoemd. Vervolgens onderneemt de politiemedewerker gericht actie op basis van de situatie.

videomeldkamer

De voor- en nadelen op een rij van camerabeveiliging, videomeldkamer en live view.

Voordelen:

  • Direct videobeeld bij een alarmmelding;
  • Minder vaak nodeloos uitruk, dus verlaging van kosten;
  • Politie en andere hulpdiensten hebben snel zicht op de situatie;
  • Politie kan sneller en adequater reageren;
  • Verificatie van de alarmmelding, geen nodeloos uitruk van opvolging of politie;
  • Verificatie bij een brandmelding, geen nodeloos uitruk van opvolging of brandweer.

Waar kan videomeldkamer en live view nog meer voor gebruikt worden?
Bij het openen en sluiten van bedrijven wordt er soms gebruikt gemaakt van extra beveiliging omdat dit beveiligingsrisico’s met zich mee brengt. Door gebruik te maken van videomeldkamer kan er iemand mee kijken bij het afsluiten van bijvoorbeeld een tankstation. Indien er een incident plaats vindt worden de camerabeelden direct doorgezet naar de live view van de politie die dan direct gericht actie onderneemt. Bij een overval melding kan er ook direct worden ingekeken zodat er beter gericht actie kan worden ondernomen. Hierdoor kunnen politiemedewerkers meteen de situatie inschatten. Hoe veel overvallers zijn er? Zijn er wapens aanwezig? Zijn er gewonden en moet er snel een ambulance komen?

Nadelen:

  • Investeringskosten indien er veel beveiligingscamera’s nodig zijn;
  • Het menselijk oog ziet nog altijd meer dan een bewakingscamera.

Is er een oplossing voor particulieren?
Uiteraard is deze oplossing er ook voor particulieren. Echter komt hier een stukje privacy bij kijken. Het kan natuurlijk ook zijn dat u zelf een valse melding creëert terwijl u rondloopt in uw pyjama. Daarom is het ook mogelijk om de beelden direct naar een mobiele telefoon te sturen of zelf bij een alarmmelding in te loggen van uw camerasysteem.

Wat kost het videomeldkamer en live view?
Naast de investeringskosten van het camerabeveiligingssysteem sluit u naast het meldkamercontract een jaarcontract af bij een videomeldkamer, vervolgens betaalt u per keer dat de meldkamer inkijkt een bedrag. Het inkijken van de politiemeldkamer, live view, is geheel gratis.

Meer informatie over de video meldkamer?

Camerabewaking