Rookmelder NEN 2555 of EN14604 verplicht!

Rookmelder NEN 2555 of EN14604 verplicht

Rookmelders verplicht in alle woningen in 2022!

Vanaf 1 juli 2022 is in elk huis een rookmelder verplicht. In nieuwbouwhuizen is dat al een tijdje het geval , maar dat geldt straks dus ook voor de bestaande bouw.

Waar zijn de melders verplicht in de woning?

De regel is dat op elke verdieping een rookmelder moet hangen. Denk hierbij vooral aan de vluchtroutes, vaak is dit de gang en overloop. Besloten ruimtes die dienen als vluchtroute moeten ook worden voorzien van een rookmelder. Een zolder die geen verblijfsruimte is behoeft geen rookmelder. Advies is wel om hier rookmelders te plaatsen als hier bijvoorbeeld de cv-ketel zit.

Rookmelder NEN 2555 of EN14604

De rookmelder moet minimaal een CE-keurmerk hebben en voldoen aan de NEN-14604. De rookmelder hoeft niet aangesloten te worden op het lichtnet, een melder op batterij is voldoende. De rookmelders hoeven ook niet onderling gekoppeld te worden. Rookmelders volgens bouwbesluit moeten op netstroom als het een rookmelder NEN 2555 certificaat nodig heeft. Deze kunt u bij Alarm Wesa bestellen. Houd er ook rekening mee dat de norm ieder zoveel jaar weer kan veranderen en er nieuwe eisen gelden.

Waar moet ik nog meer aan denken?

Plaats ook rookmelders in brandgevaarlijke ruimtes. Denk hierbij aan de ruimtes waar een wasmachine, droger, cv-ketel of andere ontstekingsbronnen geplaatst zijn.

Vergeet daarnaast vooral niet een koolmonoxide (CO) melder te plaatsen. Deze is erg belangrijk en detecteert koolmonoxide. Koolmonoxide is namelijk kleur- en geurloos en erg gevaarlijk. Deze CO melder moet worden geplaatst nabij kachels, open haarden en cv-ketels.

Wij maken je rookmelders slim!

Door de rookmelders draadloos te verbinden met een hub kan het systeem worden verbonden met een app op de telefoon. Met deze app krijgt je inzicht in je systeem en kun je de status van de rookmelder uitlezen. Daarnaast stuurt de app een pushmelding als de rookmelder alarm slaat of als de batterij bijna leeg is.

Heb je ooit al gedacht aan een alarmsysteem, dan is dit een mooie kans. De hub kan namelijk ook gebruikt worden als volwaardig alarmsysteem. Dit alarmsysteem kan volledig worden uitgebreid (koppelbaar) met bewegingsmelders, raam- en deurcontacten en nog veel meer beveiligingscomponenten en accessoires. Lees ook meer over:

Geen zorgen, wij helpen graag met installeren van NEN 2555 rookmelders!

Ook benieuwd wat de kosten zijn en hoe Alarm Wesa kan helpen? Wij maken graag voor u een vrijblijvende offerte voor het installeren van rookmelders, zodat u volledig ontzorgd wordt. Stuur hiervoor een email naar mike@alarmwesa.nl of bel onze klantenservice!