Wilt u een ruimte of terrein beveiligen en bent u op zoek naar de beste beveiligingscamera? Om te beginnen is er niemand die hier een pasklaar antwoord op heeft. De ontwikkelingen gaan te snel, het aantal aanbieders is enorm en elke situatie vraagt om een specifieke oplossing. Wel zijn er algemeen geldende principes die u kunnen helpen de voor u beste bewakingscamera te kiezen.
Een beveiligingscamera die een goed overzicht geeft, personen herkent en identificeert, een goed beeld geeft in het donker en ook nog betaalbaar is bestaat helaas nog niet. Elke situatie en wens vraagt om een andere keuze. Wel belangrijk onderscheid is het volgende…
Analoog of IP camera
In de basis zijn er twee verschillende soorten bewakingscamera’s. Analoge bewakingscamera’s en IP bewakingscamera’s. Een analoog systeem doet gewoon wat het moet doen. Het stuurt camerabeelden van de beveiligingscamera naar een recorder via de coax kabel. Een IP systeem doet in feite hetzelfde alleen gaat het signaal over de netwerk (UTP) kabel en dat biedt veel extra mogelijkheden, zoals de resolutie en intelligente video content analyses. Ook zijn er draadloze IP beveiligingscamera’s op de markt.
Resolutie (scherpte) van de beste bewakingscamera
Vroeger kon een analoge beveiligingscamera tot een maximale resolutie (scherpte) van 700 TVL. Dit staat gelijk aan 0.3 megapixels en dat is niet heel scherp. Tegenwoordig gebruiken analoge beveiligingscamera’s de HDCVI of HDSDI techniek. Hiermee kan een resolutie worden behaald van 2 megapixel (full HD) of zelfs meer. Door het gebruik van UTP kan een IP bewakingscamera zelfs een resolutie behalen van 4K. Dit is maar liefst 4 x full HD en dus 4 keer scherper dan een analoge camera kan halen. Hoe scherper hoe beter? De meest gangbare resolutie is 1.3 of 2 megapixel. Een camera met een hogere resolutie heeft namelijk meer licht nodig en legt een zwaardere belasting op het netwerk. Het zit namelijk zo: hoe meer megapixels een camera heeft, hoe meer licht er nodig is en hoe meer er gevraagd wordt van het netwerk. Zolang de beelden maar goed duidelijk zijn!
Live en terugkijken van de camerabeelden
Indien de bewakingscamera of recorder aangesloten zijn op het netwerk dan is het mogelijk waar ook ter wereld de camerabeelden live of terug te kijken via smartphone, tablet en computer. Het aantal dagen wat terug gekeken kan worden hangt af van de resolutie van de beveiligingscamera (dit heeft namelijk impact op de grootte van het op te slagen bestand), instellingen van de bewegingsdetectie en capaciteit van de harde schijf.
Vragen die je kunnen helpen
Om de beste bewakingscamera te kiezen voor uw situatie, kunt u zichzelf de volgende vragen stellen:
- Wat wil ik zien? Overzicht, herkenning of identificatie?
- Wat is het doel van de beveiligingscamera?
- Hoeveel licht is er in dag- en nachtsituatie?
- Welke bekabeling is er in de te beveiligen ruimte al aangelegd?
De veiligste keuze
Met een IP bewakingscamera-systeem zit u altijd safe. Omdat deze systemen meer mogelijkheden bieden en op de toekomst zijn voorbereid. Ook is de bekabeling makkelijker te leggen en krijgt de camera stroom over dezelfde kabel. Scheelt weer werk en kabels! U kunt een IP beveiligingscamera op een bestaand netwerk aansluiten, maar pas hier wel mee op. Het kan problemen opleveren binnen uw netwerk. Uiteraard is er verschil met beveiligingscamera’s voor binnen en buiten. Zo is het altijd te adviseren om een buitencamera te nemen met een norm van IP66/IP67 en IK10. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om hier meer over te weten te komen.
Bestaande bekabeling
Heb je al een bestaand analoog systeem, dan is het mogelijk om HDCVI of HDSDI camerabeveiliging toe te passen over de bestaande bekabeling. Hiermee gaat de kwaliteit dus van 0,3 megapixel naar 1,3 of 2 megapixel en hoeft er geen nieuwe bekabeling te worden gelegd. Ligt er al een UTP kabel in de ruimte, dan is het raadzaam voor een IP bewakingscamera te kiezen.
Wifi beveiligingscamera
Bestaat er ook draadloze camerabewaking? Jazeker! Echter wordt dit in professionele markt zelden toegepast. Als professioneel installatiebedrijf willen wij er altijd zeker van zijn dat de beelden overkomen. Hiervoor is wifi op dit moment nog te onbetrouwbaar.
De prijs van een bewakingscamera
Er staan honderden beveiligingscamera’s online voor de prijs van een paar tientjes. Helaas geldt hierbij nog steeds dat goedkoop duurkoop is. Elke bewakingscamera kan bij optimaal licht op dat moment een perfect plaatje laten zien, maar blijkt bij het terugkijken dat beelden helemaal niet bruikbaar zijn. Laat u daarom goed informeren door een beveiligingsexpert.
Onze merken bewakingscamera’s
Als erkend installatiebedrijf werken wij alleen met professionele bewakingscamera’s van onder andere: Samsung, Dahua, UTC en HikVision. Tevens maken wij gebruik van Milestone en Network Optix voor beveiligingscamera’s. Door het gebruik van Milestone en Network Optix kunnen wij bijna alle merken met elkaar combineren. Denk hierbij aan beveiligingscamera’s van Bosch, Panasonic, Sony, Mobotix, Hikvision en Axis.
Advies op maat
Graag geven wij u vrijblijvend advies op maat. Vanuit Alarm Wesa installeren wij al sinds jaar en dag beveiligingscamera’s, variërend van 1 tot systemen van 32+ camera’s. Voor zowel consumenten als bedrijven. Kwaliteit staat bij ons voorop. Mocht u nog met vragen zitten over dit onderwerp neem dan gerust contact op met mij via mike@alarmwesa.nl