Brandveiligheid: Failliet door brand? Wees voorbereid!

ontruimingsinstallatie installeren

Als u de lokale kranten in de gaten houdt, ziet u geregeld de volgende koppen: “Bedrijfspand in de as gelegd” of “Grote brand in bedrijfsruimte”. Brand is één van de meest vernietigende dingen die uw bedrijf kan overkomen. Uw bedrijfspand, de voorraad, maar natuurlijk ook uw personeel loopt een risico. Wat veel ondernemers zich niet realiseren, is dat 70% van de bedrijven die door brand getroffen worden uiteindelijk failliet gaan! Lees dit artikel, Brandveiligheid: Failliet door brand? Wees voorbereid!, om het te voorkomen.

Brandveiligheid en verzekering: de verzekering betaalt wel…toch?

De cijfers liegen er niet om, zijn al deze bedrijven dan niet goed verzekerd? In een aantal gevallen zijn bedrijven niet of te laag verzekerd. Vaak hebben ondernemers niet door dat een verzekering niet alle schade afdekt, controleer dus goed uw eigen verzekeringspolis. Daarnaast kan het ook zo zijn dat uw pand niet voldoet aan de wet- en regelgeving. Dit kan een reden zijn voor de verzekeraar om uitbetaling (deels) te weigeren of de situatie diepgaand te onderzoeken. Uw verzekering is goed afgesloten, u voldoet aan de eisen van de verzekeraar. Goed bezig! Toch voorkomt u liever de brand dan dat u met uw verzekeraar om tafel moet. We geven u graag wat tips om nog veiliger te ondernemen.

Top 5 Brandbeveiliging tips

  1. Zorg dat uw personeel goede instructies heeft gekregen en zorg dat zij weten waar naartoe te lopen in geval van brand.
  2. Zorg dat uw brandblussers op de juiste plek zitten, dat deze goed zijn onderhouden en dat uw personeel weet hoe de brandblussers te gebruiken.
  3. Voer een aantal keer per jaar een brandoefening uit, zodat uw personeel, maar vooral ook de verantwoordelijken goed weten hoe het ontruimingsplan dient te verlopen in het geval er echt brand uitbreekt.
  4. Plaats duidelijke veiligheidsinstructies door uw pand, zodat personeel op alle afdelingen deze duidelijk zichtbaar heeft.
  5. Een snelle eerste stap is het installeren van brand- en rookmelders, waarbij verlichting en geluid goed zijn geregeld. Preventie en tijdig ingrijpen zijn essentieel.

De eerste stap naar brandbeveiliging

Veel ondernemers denken dat een brand hun niet zo snel zal overkomen. Wij gunnen ook niemand die verschrikkelijke situatie toe, maar als het zover komt kun je beter goed voorbereid zijn. U kunt zelf veel doen om de schade door brand te beperken en een mogelijke faillissement door brand te voorkomen. Het begint met bewustwording, bij u en uw personeel. Goede voorlichting en een duidelijk ontruimingsplan met heldere veiligheidsinstructies. Vroegtijdige signalering door rook- en brandmelders op de juiste plek in uw bedrijfspand is minstens zo belangrijk, waarbij brandblussers of een andersoortige blusinstallatie de mogelijkheid geven om direct de schade te beperken. Al met al nog best een complex en uitdagen vraagstuk.

Heeft u de brandveiligheid in uw organisatie goed op orde? Wij komen graag eens bij u kijken. Wilt u direct uw bedrijf veiliger maken en uw personeel een veilige werkplek bieden? Mocht u nog met vragen zitten over dit onderwerp neem dan gerust contact op met mij via mike@alarmwesa.nl